Foto: TT/SVT

Ludvig fick hörselskada av knallskott

Uppdaterad
Publicerad

I oktober förra året förändrades livet för 13-årige Ludvig Gustafsson från Varnhem i Västergötland. Under en fotbollsmatch mellan Elfsborg och IFK Norrköping exploderade ett knallskott alldeles intill honom och orsakade en permanent hörselskada.

Det var i oktober förra året som Ludvig och hans lagkompisar från Varnhems IF skulle få vara bollkallar när Elfsborg mötte Norrköping hemma i Borås.

I andra halvlek stod han nedanför Norrköpingsklacken när ett föremål kastades ner och landade intill honom.

– Jag såg något som glödde nere på marken och sedan small det bara till. Det var ett fruktansvärt högt ljud. Jag har aldrig varit med om ett så högt ljud faktiskt, säger 13-årige Ludvig Gustafsson.

Drabbad av tinnitus

Även Ludvigs pappa, Per, reagerade på smällen, trots att han stod på läktaren på motsatta sidan, men det var först efteråt som han förstod att det var sonen som råkat illa ut. När de kom hem tjöt det i Ludvigs öron och han blev ledsen för att han inte kunde sova.

Nu har det gått många månader men ljudet har inte upphört. En läkare har konstaterat att Ludvig drabbats av tinnitus.

– Det är så jobbigt när det bara tjuter och aldrig tar slut och man kan inte sova, berättar han.

Nu måste han vara mycket försiktig med att utsätta sig för höga ljud igen och ibland måste han använda hörselkåpor för att skydda öronen.

– Jag är arg för att det är någon som har skadat mitt barn och sedan är jag ledsen för att han har fått en skada. Jag har sett på nära håll hur tinnitus kan bryta ner en människa om det blir allvarligt, säger Per Gustafsson.

Norrköpingsbo inför rätta

Den 16 maj står en 34-årig Norrköpingsbo inför rätta för att ha kastat knallskottet som skadade Ludvig och två andra nere på plan. Brottsrubriceringen är misshandel och brott mot ordningslagen.

Ludvig Gustafsson förbereder sig nu på att vittna vid sitt livs första rättegång. Han har inte varit på någon fotbollsmatch sedan händelsen i oktober.

Skulle du ställa upp och vara bollkalle igen?

– Jag vet faktiskt inte. Om jag skulle vara bollkalle skulle jag ju behöva stå och vara orolig hela matchen och det blir inte samma känsla att vara på en match och vara bollkalle då, säger han.

Enligt Dagens Nyheter har den åtalade 34-åringen nu stängts av från IFK Norrköpings matcher för andra gången, men klubben vill inte bekräfta det.

SVT Nyheter Öst har varit i kontakt med den åtalade mannen, men han vill inte svara på frågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.