Anrik teater blev sextempel

Uppdaterad
Publicerad

På dokumentärfilmsfestivalen Tempo i Stockholm är det i helgen premiär för en film om teaterhuset Arbis i Norrköping. Ett teaterhus som i filmen fått namnet Sextemplet.

Johan Palmgren har gjort en hel rad dokumentärfilmer. Vunnit Guldbagge och andra priser.

Han fick höra talas om att en swingersklubb brunnit ner i Norrköping. Och det är i ruinerna efter branden som filmen Sextemplet tar sin start.

– När vi började filma hade jag ingen aning om att det var på Arbis vi skulle hamna, säger Johan Palmgren.

Samtidigt hade teaterdirektören Robin Karlsson på Arbis svårt att få ekonomin att gå ihop. Så han lät swingersklubben flytta in i källaren och satte själv upp en stor burleskshow.

Det gamla teaterhuset väcktes till liv med storslagna shower som visade mycket hud.

Grannar oroades

Men när swingersklubben skulle låna hela huset för att ha sexfest började grannarna oroa sig.

– Jag tycker inte att det hör hemma här, att de har sex och byter partners. Jag tycker det är för nära inpå småbarn och familjer, sa Louise Carlén som bor i samma kvarter som teatern då till SVT Östnytt.

Filmaren Johan Palmgren dokumenterade sexfesten med sin kamera.

– Det var kanske 300 människor som hade sex i de här lokalerna. Det var en bisarr upplevelse.

Teaterdirektören gav upp

Efter sexfesten och burlesken misshandlades teaterdirektören Robin Karlsson och han kände sig förföljd av lokaltidningen.

– Jag känner att Norrköping suger jävligt mycket, säger han i filmen.

I höstas gav han upp och flyttade till Danmark.

– Samtidigt som Norrköping har en väldigt frisinnad kulturell prägel så var kanske det här lite för mycket. Att bryta normen så hårt som man försökte i det här huset, det gör man inte alltid ostraffat, säger Johan Palmgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.