Foto: TT

Bara sju yrkesfiskare kvar i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

I alla svenska län, utom Sörmland och Stockholm, minskar antalet yrkesfiskare. I Östergötland finns det från och med årsskiftet endast sju kvar.

De senaste två åren har antalet yrkesfiskare minskat med sex procent i riket. I årets början fanns det 1 274 kvar.

Det här är siffror från Havs- och vattenmyndigheten som tagits fram åt nyhetsbyrån Sirén.

Ökat sälbestånd

En av de sju i länet som är kvar i branschen är Christer Karlsson i Gryt. Enligt honom har gädda, gös och abborre minskat kraftigt sedan 1970-talet, skriver Norrköpings Tidningar. Han anser också att den dåliga lönsamheten i mångt och mycket beror på det fria fisket med handredskap, kvoterna och det ökade sälbeståndet.

– De äter upp strömmingsnäten. Och mängden säl har ökat enormt. I dag finns det runt 60 000 sälar i Östersjön, och varje säl äter drygt sju kilo fisk per dygn. Och sedan har vi skarv, de äter också en del fisk, säger Christer Karlsson till tidningen.

Minskat under lång tid

Ingemar Berglund, som är avdelningschef på Havs- och vattenmyndigheten, anser att minskningen av antalet yrkesfiskare har skett under lång tid.

– Det finns en mängd bakomliggande orsaker. Yrkesfiskarna börjar bli ålderstigna, och det kommer inte tillräckligt många nya. Dessutom finns ett köpmotstånd i Sverige mot torsk som kommer från Östersjön.

För höga fiskekvoter

Sedan många år finns det EU-beslut angående fiskekvoterna, vilka legat över rekommendationerna, och som lett till ett överfiske i Östersjön. Havs- och vattenmyndigheten har arbetat fram ett nytt system för att skapa bättre villkor för ett lönsamt fiske.

– Det är ett system som syftar till att fördela fiskemöjligheterna individuellt över landet. Det kommer förhoppningsvis att skapa andra möjligheter att få till lönsamhet så att yrkesfiskarna inte försvinner, säger Ingemar Berglund till tidningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.