Foto: SVT

Bergrummet byggs om till lägergård

Uppdaterad
Publicerad

Det ändrade försvarsläget gör att myndigheter vill att kommunerna behåller sina bergrum. I Mjölby har man hittat ett nytt användningsområde till sitt i väntan på fienden.

På ett liten bergsknalle vid Bleckenstad utanför Mjölby finns det en dörr, går man in där så kommer man till en underjordisk värld, 175 kvadratmeter bergrum.

Här har civilförsvaret övningar och kurser, men man vill framöver att alltfler unga ska kunna använda lokalerna, inte minst ensamkommande flyktingar.

– Sommarlov, vinterlov, höstlov, vårlov, skicka ut dem i Sommen för att bada och plaska, säger Bo Nehrman han är ordförande för Civilförsvarsförbundet Västra Östergötland och en av dem som driver projektet ”Ny På Landet”.

Får pengar till upprustning

Närmare sex miljoner kronor går Allmänna arvsfonden in med och från EU kommer närmare en miljon kronor. Pengarna ska användas till att fräscha upp lokalerna, göra restaurangkök och se till så att bergrummet blir tillgängligt för funktionsnedsatta. Bland annat tar man fram en ny ingång till bunkern. Under en veckas tid har man knackat sig igenom berget och betongen.

I lokalerna finns ett 60-tal sängar och ett större rum som ska göras om till gym/disco.

Vill satsa på ungdomsverksamhet

1972 byggdes bunkern och den används fortfarande som ledningscentral när civilförsvaret har övningar, lägerverksamheten är ett sätt att få behålla bunkern. De har redan kurser här då och då och tar hit grupper.

– Vi har till exempel Hitta Vilse-stigar för barn och föräldrar, vi har broschyrer framtagna på nio olika språk, berättar Bo Nehrman och poängterar att verksamheten inte bara är för utrikesfödda utan också för svenska ungdomar. Han tror inte att det är olämpligt att ha ungdomsverksamhet i militärbunker för unga som kommer från krigshärjade länder.

– Vi  trodde ju det först, att det här kan ju bli lite konstigt, men inte ett dugg, inga reaktioner, säger han.

Förändrad försvarspolitik

Bergrummet utanför Mjölby har kostat kommunen drygt 100.000 kronor varje år. För några år sedan försökte många kommuner bli av med sina kostsamma bergsrum, eller fyllde igen dem, men nu har försvarspolitiken förändrats. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har bett kommunerna att hålla liv i sina anläggningar och då kan det vara smart att hitta nya användningsområden för dem i väntan på att fienden kommer.

De nya försvarsdirektiven innebär inte bara att Civilförsvarsförbundet Västra Östergötland får behålla bergrummet utan också de fordon de har. Något som Bo Nehrman uppskatar:

– Vi har lite tur, för vi har ju fem bandvagnar och lite terrängfordon som vi får behålla, så jag funderar på att skicka ett vykort till Putin och tacka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.