Foto: Patrik Widegren SVT

Bevattningsförbud tas bort

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i somras har gotlänningar som varit anslutna till det kommunala vattennätet inte fått fylla sina pooler, tvätta bilar, eller vattna med slang i sina trädgårdar.

På grund av vattenbrist så infördes bevattningsförbudet redan 1 april, och har gällt sedan dess. Nu lyfts förbudet, även om läget fortfarande inte är bra.

– Vi har fått en hel del regn, så träsken fylls på. Men det är fortfarande lågt i grundvattenmagasinen, säger avdelningschefen Susanne Bjergegaard Pettersson på Region Gotlands hemsida.

Man hoppas nu på mycket regn och snö i höst och vinter. Annars kan situationen nästa sommar bli ännu besvärligare än i år. Region Gotland har därför förberett sig för ett värstascenario och ansökt om att få ta ut ännu mer vatten från Tingstäde träsk mellan juli 2017 och januari 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbristen på Gotland

Mer i ämnet