”Vi har haft flera tillbud under morgonen. Ett par, tre bussar var på väg att åka i diket på landet”, berättar Madeleine Eriksson, trafikplanerare vid Gotlandsbuss AB. Foto: Patrik Widegren, SVT

Busstrafiken inställd – är för farligt

Uppdaterad
Publicerad

Det är isbark på många av de gotländska vägarna. Flera bussar har varit på väg att åka av vägen under morgonen och därför har all busstrafik på landsbygden ställts in.

Den kraftiga vinden och det myckna snöandet har gjort det för farligt att köra busstrafik på den gotländska landsbygden idag. Under morgonen drabbades flera bussar av de glashala vägarna.

– Vi har haft flera tillbud under morgonen. Ett par, tre bussar var på väg att åka i diket på landet, berättar Madeleine Eriksson, trafikplanerare vid Gotlandsbuss AB för SVT Nyheter Öst.

Läs mer om väderläget: Inställd trafik och stora el-avbrott

Isbark gör det osäkert

Enligt Madeleine Eriksson har det bildats isbark på vägen och den kraftiga blåsten gör att det inte är någon idé att sanda.

– Sanden bara blåser av vägen, säger hon.

– Vi anser att det är säkrare för förare och resenärer om vi inte kör idag, fortsätter hon.

Information om inställda bussar på busstationen i Visby. Foto: Patrik Widegren, SVT

Eva-Lena får stanna i Visby

På busstationen i Visby står Eva-Lena Götblad och väntar på en buss till Fårösund när hon nås av beskedet att bussarna har ställts in.

Eva-Lena Götblad fick bli kvar i Visby när bussarna ställdes in. Foto: Patrik Widegren, SVT

– Vi får ställa in vår lilla tripp till släktningarna i Fårösund, vi skulle ha fått titta på en ny liten bebis, säger hon.

Vad tycker du om att bussarna ställts in?

Förstår man väl, vi har varit bortskämda med att bussarna alltid går här på ön, säger Eva-Lena.

Alla ska komma hem

Gotlandsbuss hoppas på att komma igång med trafiken senare i eftermiddag så att de flesta som pendlar med buss kommer hem ifrån jobbet idag. Stadsbussarna i Visby kommer att gå som vanligt under dagen men med förseningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.