Många gotlänningar fick skotta rejält idag. Foto: Patrik Widegren, SVT

Allt om ovädret: Inställd trafik och stora el-avbrott

Uppdaterad
Publicerad

Inställda flyg, båtar och bussar och flera tusen hushåll har drabbats av el-avbrott, det är resultatet av det kraftiga ovädret som dragit in över Gotland och Östergötland.

Som mest var 2.300 av Eons abonnenter i Östergötland utan ström – de flesta boendes i och i trakten av Valdemarsvik. Ett hundratal boende i Norrköping drabbades också under morgontimmarna.

Klockan 09:10 meddelade Eon att deras kunder i Gryt nu fått tillbaka strömmen. Totalt handlar det om 1.460 hushåll. Under eftermiddagen var endast drygt 100 abonnenter i Söderköping och Valdemarsvik utan el.

På Gotland var över 1.000 av Geab:s kunder strömlösa under morgonen. Norra och södra ön är främst drabbad. Enligt Geab så kan det också bli tal om fler strömavbrott under dagen eftersom stormen ännu inte har bedarrat.

Klockan 13:30 hade Geab lyckats åtgärda de flesta avbrott. Endast 109 kunder på norra Gotland var då fortfarande utan ström.

GEAB hade under dagen 14 montörer igång med felavhjälpning, utöver det hade de extra bemanning i sin driftcentral och ytterligare personal fick komma in under förmiddagen för att röja träd som fallit på ledningarna.

Inställda flyg och bussar

Flera trafikolyckor har inträffat sedan igår kväll och under natten, beronde på väglaget. På Gotland har träd fallit över flera vägar och bilister varnas för att ge sig ut. Polisen varnar för mycket begränsad framkomlighet för all trafik på Gotland. Vid halvtio-tiden blev en tankbilsförare fast i färjeledsbacken upp från hamnen. Enligt polisen var det isgata på platsen.

Hård vind vid Kallis i Visby under dagen. Foto: Patrik Widegren, SVT

Destination Gotland har också ställt in samtliga färjor från och till Gotland idag. Flygtrafiken till och från ön ställdes också in under förmiddagen. Dessutom har busstrafiken tvingats att ställa in all busstrafik på Gotlands landsbygd fram till klockan 16:30 idag. Stadstrafiken kör enligt turlista men med förseningar.

Läs också: Busstrafiken inställd – vägarna är för farliga

Klockan 14:30 meddelade Gotlandsbuss att all busstrafik över hela ön kommer att köra igång igen som beräknat klockan 16:30. Bussavgången kl 17.05 idag in från Fårösund kommer att köras via Slite in till Visby. Stadbussarna kommer att gå som vanligt.

Bussarna i Östergötland går som de ska men Östgötatrafiken råder sina resenärer att ta en tidigare avgång om man har en viktig tid att passa då det kan förekomma förseningar.

Ymnigt snöfall och starka vindar orsakar också störningar i tågtrafiken i Östergötland. Trafikverket varnar för att det är stor risk för halka på plattformarna. Snöröjning på plattformar och i växlar pågår men snöfallet och drivbildningen försvårar arbetet. Tågresenärer uppmanas att hålla sig uppdaterade om aktuellt läge via sin tågoperatör.

Skenäsfärjan är inställd under morgonen på grund av högt vattenstånd. Trafikverket räknar med att färjan ska gå igen klockan 14:00.

Stormbyar över Gotland

Det intensiva lågtrycket rör sig ner mot Gotland och vidare mot Polen.

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för stormbyar på Gotland och en klass 1-varning för snöfall i norra Östergötland. På de flesta håll råder snöfall i kombination med vind, vilket ger risk för drivbildning.

Läs mer om vädret här

Lågtrycket väntas också ge stormbyar över Öland och Gotland i nordostvinden. Samtidigt också tidvis snöfall eller snöbyar.

På samtliga farvatten varnas det för kulingvindar, upp mot ca 20 m/s på Östersjön i nordostvinden. Dessa vindar medför också att vattenståndet längs södra Bottenhavskusten, Svealandskusten samt längs Götalands ost- och sydkust stiger.

Dessutom medför den kalla luften över havet att risken för nedisning av fartyg ökar på Bottniska viken och delar av Östersjön.

Flyg och färja ska komma igång

Flyget till och från Gotland väntas gå enligt turtabell under eftermiddagen och kvällen.

Mattias Adman, Visby Airport.

– Det var en kombination av vindriktning och snöfall som gjorde att vi inte kunde starta från Visby under förmiddagen. Det var helt enkelt för halt, säger Mattias Adman vid Visby Airport till SVT Nyheter Öst.

Destination Gotland räknar med att färjetrafiken ska gå som planerat under morgondagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.