Brand i en cistern utanför Norrköping. Foto: Niklas Luks

Kraftig brand i cistern i Norrköping: ”Stäng fönster och ventilation”

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig brand bröt under lördagskvällen ut i en stor plåtcistern vid ett skrotupplag i Ingelsta i Norrköping. Avfallet som brinner kan avge giftig rök. Räddningstjänsten har uppmanat boende i närområdet att stänga fönster och ventiler.

Larmet om branden kom in strax före klockan nio på kvällen, efter att en person som åkte på E4 sett rök och gnistor slå upp på skrotupplaget. Väl på plats kunde räddningstjänsten konstatera att ingen spridningsrisk tycks finnas.

– Om det fortsätter att brinna bara i cisternen är det lugnt. Det brinner där nu och vi kommer låta det brinna ut, det är bättre än att hälla på en massa vatten som kan bli kontaminerat, säger Håkan Jonsson vid räddningstjänsten i Norrköping till SVT Nyheter.

Det kan brinna i en till två dygn där nu, räddningstjänsten kommer att finnas på plats hela tiden för att se till att inget händer. Men eftersom cisternen innehåller skrot som ännu inte förstörts, däribland tungmetaller och annat, så kan branden avge giftig rök.

– Så vi uppmanar boende i närområdet att stänga fönstren och ventilation, säger Håkan Jonsson.

Vägen hålls avstängd för trafik i samband med branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.