Deltidsbrandmän tar tillbaka uppsägningar

Uppdaterad
Publicerad

Fem deltidsbrandmän i Valdemarsvik har tagit tillbaka sina uppsägningar. Totalt finns nu nio av 24 deltidsbrandmän i tjänst i kommunen den förste maj.

– Vi har haft givande möten med personalen och flera har nu valt att jobba kvar hos oss vilket är glädjande, säger Michael Wahlqvist distriktschef på Räddningstjänsten Östra Götaland (RTÖG).

I Åtvidaberg är läget oförändrat och ingen av de 21 deltidsbrandmän som sagt upp sig har visat intresse för att komma tillbaka.

Krisen i brandförsvaret

Många uppsägningar

Under våren har drygt 50 deltidsbrandmän i Östergötland och tusentals i Sverige sagt upp sig på grund av missnöje med det nya avtalet mellan fack och arbetsgivare. Missnöjet har lett till att Räddningstjänsten står utan personal på flera orter i hela landet, däribland Valdemarsvik och Åtvidaberg.

–Vi hoppas att ännu fler återkommer men vi jobbar också efter planen att heltidsanställd personal från Norrköping och Linköping ska bemanna stationerna i Valdemarsvik och Åtvidaberg säger Michael Wahlqvist, distriktschef Räddningstjänsten Östra Götaland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i brandförsvaret

Mer i ämnet