Titti Knutsson har lagt drygt ett år på arbetet med att intervjua och föra samman östgötar som har ett gemensamt intresse för klimatet. Foto: Cissi Säfström/SVT

Tittis bok samlar östgötar som hoppar för klimatet

Uppdaterad
Publicerad

Vad kan femtio östgötar göra för klimatet? Den frågan ställde sig Titti Knutsson för ett år sedan, nu har hennes klimatbok med berättelser från länets miljökämpar blivit klar.

Boken är en samling av intervjuer där östgötar, som på olika sätt bidrar till att förbättra klimatet, berättar om sin syn på världen idag.

– Det har varit en fantastisk resa, det måste jag säga. Jag hade mina misstankar när jag började för ett drygt år sedan att det fanns väldigt många som gjorde väldigt mycket bra saker, men att det skulle bli så intressanta samtal och så många spännande möten och så mycket kunskap som jag har sugit i mig, det har varit spännande och roligt, säger Titti Knutsson.

Mellan 12 och 86 år

”Det bästa vore om alla bara kunde skärpa sig och skynda på lite”, det är ett av citaten från boken. Variationen bland de medverkande är stor. Åldersspannet är från 12 till 86 år, hälften av de intervjuade personerna är män och de medverkande är allt från högstadieelever i Åtvidaberg till en skogsägare i Ydre. Var och en av dem har, förutom intervjun, fått göra ett bokstavligt hopp för klimatet som sedan visas i boken i form av en bild.

– Det där är Martin Lönnebo, han behövde bara ta ett litet skutt, säger Titti Knutsson då en bild på Linköping stifts biskop emeritus visas på dataskärmen.

Någonting saknas

Det de medverkande gör är högt och lågt, stora och små steg för klimatet, men någonting saknas i boken. Då deltagarna fick möjlighet att tipsa om en östgöte som de gärna skulle vilja läsa om tipsade ingen om en politiker.

– Jag kan inte göra någon annan tolkning än att politikerna är de minst intressanta i det här just nu därför att de pratar mer än vad de gör, och jag har ju medvetet sökt efter personer som gör hellre än pratar, säger Titti Knutsson.

Foto: SVT

– Det är viktigt att vi pratar om det här och bestämmer hur vi vill ha det i framtiden, det är ju vårat samhälle och det är vi som bygger det, och om politikerna nu inte är så handlingskraftiga som vi skulle önska då får väl vi gå före så får de komma sen, säger Titti Knutsson.

Firade på slottet

På tisdagskvällen bjöd en av deltagarna, landshövding Elisabeth Nilsson, in samtliga klimatkämpar till slottet i Linköping. En av dem är Elin Sjökvist. Hon tror på att vända sig till just politiken för att få en förändring.

– Jag skulle säga att man ska tänka på hur man lever i vardagen, men framförallt att engagera sig och tänka på att om man vill ha en förändring så är det framförallt politiken som kan förändra saker.

Elin Sjökvist. Foto: SVT

Med på festen var även handlaren Christina Hagman.

– Jag kommer från livsmedelsbranschen så mina bästa miljötips är att framförallt ta hand om det man köper hem, att slänga så lite livsmedel som möjligt, det slängs alldeles för mycket om du frågar mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.