Illustration av berg- och dalbanan Wildfire på djurkparken Kolmården. Foto: Kolmården

Berg- och dalbana oroar djurparkens grannar

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på en berg- och dalbana i Kolmårdens djurpark möts av oro från grannarna. De är rädda för att trafiksituationen i området ska bli ännu värre, och att de ska få höra ljudet av skrikande människor hela dagarna.

I en trädgård, några hundra meter från Kolmårdens djurpark, hörs ibland rytande lejon eller ylande vargar. Trevliga ljud tycker Stig, Monica och deras granne Michael. Men snart kan ljudbilden bli en annan.

Kolmårdens djurpark presenterade planerna på en berg- och dalbana i våras. Med en toppfart på 113 km/h och en höjd på 57 meter ska den hålla hög internationell klass.

Kolmårdens berg- och dalbana

Men djurparkens grannar är inte särskilt uppspelta.

– Det blir ju typ ångestskrik när man far iväg nerför en berg- och dalbana. Det här är den häftigaste i Euorpa sägs det nu, och att vistas ute i den miljön när det varannan minut går en vagn, tror vi kan bli störande, säger Stig Fritzell som bor nära djurparken.

– Trafiksituationen här är ju under all kritik. Det måste man definitivt göra någonting åt, säger Michael Lotz som bor granne med Stig.

Har skrivit till kommunen

Kolmårdens djurpark lämnade in sin bygglovsansökan i början av augusti, där man kallar verksamheten för nöjespark i stället för djurpark, och nu är tiden ute för berörda grannar och myndigheter att yttra sig.

Runt 25 grannar har skrivit till kommunen om sin oro för buller och trafikproblem. Men trots att bygglovet inte är godkänt, är marknadsföringen sedan länge i full gång.

– Jag förstår att man gör det, för det är ju en stor grej. Men vi hanterar ju bygglovet precis efter de handlingar som vi får in. Så det påverkar inte oss på något sätt, säger Eva Karlsson (MP), ordförande i byggnads- och miljöskyddsnämnden.

Kan de räkna med att få bygglovsansökan godkänd?

– Det kan vi heller inte ge något besked om innan vi har tittat på alla handlingar och prövat det, fortsätter Karlsson.

Bland djurparkens grannar hoppas man att kommunen tar hänsyn till deras situation.

– Vi har absolut ingenting emot att djurparken utvecklas och hittar på nya grejer, men vi vill inte att vi närboende ska störas av det, avslutar Stig Fritzell.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kolmårdens berg- och dalbana

Mer i ämnet