Söker föremål i sjön Hunn Foto: Calle Larsson

Dyker efter föremål i isvak

Uppdaterad
Publicerad

I ett konstnärligt forskningsprojekt ska sjöbotten mellan Rejmyre glasbruk och Simonstorp genomsökas. Planen är att fiska upp sådant som för länge sedan tappats i och glömts bort.

Det är konstnären Daniel Peltz som, tillsammans med hembygdsföreningen Gamla Rejmyre och frivilliga dykare från två dykarklubbar, kommer att genomföra ett isdyk i sjön Hun, nära Rejmyre. Detta som del av ett konstnärligt forskningsprojekt som Daniel Peltz står bakom.

Hitta förlorade föremål

Tanken är att plocka upp saker som har tappats från den linbana som en gång i tiden forslade glas över sjön mellan Rejmyre glasbruk och Simonstorp. Dessutom vill Daniel Peltz försöka hitta det föremål som han själv lämnat i sjön som ett konstprojekt.

Det är en stor organisation runt isdyket, det ska vara säkert att genomföra och det kommer att dokumenteras av ett dokumentärfilmteam som är på plats.

Klockan 13 inleddes expeditionen och beräknades pågår ett par timmar.

Det är inte första gången ett dyk för att finna bortglömda saker genomförs i sjön. 2000 genomfördes ett dyk på uppdrag av hembygdsföreningen. Då hittades bland annat en linbanevagn och pressglas som nu kan ses på Rejmyre glasmuseum.

Vad de hittade kan du se i inslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.