Gustav Gerdes ordförande UAS Sweden

Efter drönardomen: ”En del ringer och gråter”

Uppdaterad
Publicerad

Efter domen som slår fast att det krävs tillstånd för att få filma från en drönare befinner sig en hel bransch i chock. ”Jag har pratat med flera företagare som säger: Vi sticker från Sverige”, säger Gustav Gerdes från branschorganisationen UAS Sweden.

– Jag har fått väldigt mycket reaktioner. En del ringer och gråter och undrar: Jag har investerat två miljoner i ny teknik, och nu får jag inte flyga. Vad ska jag göra? säger Gustav Gerdes.

Företagen lämnar Sverige

Gustav Gerdes är ordförande i UAS Sweden som organiserar företag  i en relativt ny, men snabbt växande bransch. Det handlar om drönare eller UAS:er som de också kallas.

Drönare

Sedan Högsta förvaltningsdomstolen slog fast att en kamera som är monterad på en drönare behöver tillstånd för kameraövervakning har Gustav Gerdes telefon gått varm.

– Jag har pratat med flera företag som säger: Vi sticker från Sverige.

Många användningsområden

Att filma med drönare använder man numera inom många områden, bland annat filminspelningar, mäklarannonser, för att projektera vägar och byggen och exempelvis leta efter fjärrvärmeläckage.

– Domen innebär att vi riskerar 5 000 jobb. Lågt räknat. Det är en miljard i omsättning, per år, säger Gustav Gerdes.

”En halvmiljon personer har blivit kriminella över en natt”

Han påpekar att det också får konsekvenser inom andra områden. Även leksaker ligger i riskzonen efter den här prejudicerande domen, enligt Gustav Gerdes som pekar på en några centimeter stor drönare i plast. Det är en liten minidrönare som har sålts som leksak i ungefär en halv miljon exemplar.

– Den har en liten kamera och styrs via en smartphone eller en läsplatta. Och enligt Datainspektionen och Högsta förvaltningsrätten är det alltså en ”fjärrmanövrerad övervakningskamera”. Det betyder att en halvmiljon personer har blivit kriminella över en natt. Många av dem är barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drönare

Mer i ämnet