Beslag av alkohol och polisen Joakim Stenman. Foto: SVT

Eldsjälen som vill stoppa spritbussarna

Uppdaterad
Publicerad

Ett tjugotal så kallade spritbussar som vecka efter vecka tar in enorma mängder alkohol i landet till värdet av flera miljarder kronor har fått motståndare. En av de mest engagerade i det jobbet är polisen Joakim Stenman från Linköping.

I fem år har han jagat de olagliga spritbussarna som varje år tar in 14 000 ton olaglig alkohol till Sverige.

– Jag vill inte framhäva mig så mycket för jag jobbar tillsammans med andra myndigheter också, men jag exponerar mig mycket och det finns nog ingen som kan prata så mycket om spritbussarna som jag kan, det säger Joakim Stenman som är polisens nationella samordnare i arbetet med att stoppa bussarna.

Spritbussar

Ungdomsperspektiv

Men det är många andra som är inblandade i kontrollen och jakten på de olagliga spritbussarna som vill framhäva Joakim Stenman. När SVT talar med länsstyrelse, tull och skattemyndigheter så framhåller man unisont Joakim Stenman som den viktigaste pelaren i verksamheten.

– Jag har ungdomsperspektivet i det här och det har jag alltid haft. Jag har sett att man langar alkohol till ungdomar, och det är för lätt för ungdomar i dag att få tag i alkohol och jag har sett hur mycket elände det ställer till, säger polisen Joakim Stenman.

Vill sätta stopp

Joakim Stenman jobbade tidigare heltid som ungdomspolis i Östergötland, och det är därför han har just ungdomsperspektivet i sitt jobb.

– Ja, det är min drivkraft. Att se hur dessa rullande Systembolag rullar in i landet med olaglig alkohol, som till stora delar går till unga människor, vill jag få stopp på. 90 procent av den alkohol som polisen tar om hand bland ungdomar kommer från insmugglad alkohol.

Vi ska få stopp

Polisen tillsammans med tull, Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket har sedan ett år tillbaka ett regeringsuppdrag att stoppa den olaglig busstrafiken med alkohol från Nordtyskland. Stenman tror på det här samarbetet.

– Jag är absolut säker på att vi kommer att lyckas. I det här regeringsuppdraget, med gemensamma krafter och rätt arbetsmetoder, kommer vi att få stopp på det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spritbussar

Mer i ämnet