Foto: Jeppe Gustafsson

Lägenhetshuset i Motala är totalförstört

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig brand bröt under förmiddagen ut i ett tvåvåningshus på Sahlingatan i Motala. Senare på eftermiddagen meddelade polisen att branden är uppklarad efter att en misstänkt gärningsman trätt fram.

Enligt räddningstjänsten ska branden ha startat i en av husets lägenheter och den spred sig snabbt till vinden. Styrkor från Motala och Borensberg är på plats och fler står stand-by.

– Vi har tömt alla våra resurser i Motala och Borensberg. Vid nya larm får Vadstena och Lambohov täcka upp, säger Lennart Ågren, ledningsoperatör vid räddningstjänsten till SVT Nyheter Öst.

Även polisen i Östergötland  larmades till platsen.

– Vi har skickat två patruller till platsen som har kommit fram. Branden rubriceras som mordbrand, säger Björn Öberg, polisens presstalesman i Östergötland, till SVT Nyheter Öst.

Flera personer skrivna på adressen

Enligt polisen är flera personer skrivna på adressen där det finns fyra lägenheter. Alla boende har kommit ut ur huset och ingen ska ha skadats vid branden. Det finns enligt räddningstjänsten ingen risk för att branden ska sprida sig till någon intilliggande fastighet.

Stor rasrisk

Vid lunchtid meddelade räddningstjänsten att huset höll på att utrymmas på räddningspersonal. Det var stor risk för ras och stora delar av byggnaden hade eldhärjats och taket hade rasat in.

Strax före klockan 13.00 rapporterar räddningstjänsten att halva byggnaden är totalskadad och att man hoppas kunna rädda minst 25 procent av husets inventarier.

Polisen har beslutat att huset ska spärras av för en teknisk undersökning.

Misstänkt för branden

På eftermiddagen meddelade polisen att branden är uppklarad efter att en misstänkt gärningsman har gett sig tillkänna.

– Ja, vi har en person som misstänks för att ha anlagt branden i huset. Men hur den startat vet vi inte riktigt ännu och väntar in svar från tekniska undersökningen, säger förundersökningsledare Jan Braf.

Huset är totalförstört

Vid 16-tiden på eftermiddagen rapporterar räddningstjänsten att alla lägenheter är eldhärjade och huset är nu totalförstört.

– Det kommer brinna länge i huset då branden kryper i vägar och tak. Vissa delar av övervåningen har rasat ihop. Men vi hann rädda och bära ut mycket av inventarierna i lägenheterna innan de blev för mycket skadade, säger Lennart Ågren, ledningsoperatör vid räddningstjänsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.