”En oerhört viktig signal”

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommenterar chefsåklagare Torsten Angervåg domen där en 30-årig man dömts till 12 års fängelse för försök till mord. Målsäganden sköts till döds dagen innan rättegången skulle börja

– Det är tillfredsställande att hovrätten delar min och tingsrättens bedömning att bevisningen räcker för en fällande dom. Jag ser hovrättens fällande dom som en upprättelse för målsäganden och dennes anhöriga, säger Torsten Angervåg.

Bevisningen i målet var ovanlig, eftersom målsäganden dödades innan rättegången hann börja. Både tingsrätt och hovrätt anser att det går att uppnå de höga krav som ställs för en fällande dom, även när centrala vittnen skrämts till tystnad eller att de ändrat sina uppgifter och åklagaren därför måste spela upp förhör från polisutredningen.

– Detta är för mig en oerhört viktig signal om att det inte genom våld och hot går att påverka rättsväsendets förmåga att utreda grova brott och att de skyldiga kan dömas, säger Torsten Angervåg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gängkrig i Norrköping

Mer i ämnet