Foto: SVT/Niklas Luks

Fängelse i 12 år för mordförsök

Uppdaterad
Publicerad

Straffet för den man som dömts för mordförsök i Hageby har idag fastställts av Göta Hovrätt.

I höstas sköt den 30-årige mannen en 20-årig man med tre skott i ett skogsparti i stadsdelen Hageby i Norrköping. I februari dömde Norrköpings tingsrätt 30-åringen för försök till mord och fängelse i 12 år. 30-åringen och åklagaren överklagade domen till Göta hovrätt.

”Mord på uppdrag”

Enligt domen hade 30-åringen och offret inte någon personlig konflikt utan mycket talade i stället för att mordförsöket utförts på uppdrag av någon annan. Enligt rätten pekade allt starkt på att det var ett beställningsjobb.

Gängkrig i Norrköping

– Inga omständigheter i målet pekar på annan gärningsman, även om den tekniska bevisningen är svag, sa rådmannen Anders Heiborn efter att dom meddelats.

– Det är tillfredsställande att hovrätten delar min och tingsrättens bedömning att bevisningen räcker för en fällande dom. Jag ser hovrättens fällande dom som en upprättelse för målsäganden och dennes anhöriga, säger chefsåklagare Torsten Angervåg i ett pressmeddelande.

Gängkrig bakom

Bakgrunden till händelsen tros finnas i en konflikt mellan de kriminella gängen Hells Angels och Outlaws i Norrköping. 20-åringen hade umgåtts med företrädare för Outlaws, vilket enligt tingsrätten kan ha varit ett möjligt motiv till mordförsöket.

Den 30-årige mannen ska enligt rätten tillhöra Red & White Crew, som är en undergruppering till Hells Angels.

20-åringen dödades

I samband med att rättegången skulle dra igång blev den 20-årige mannen som blivit utsatt för mordförsök dödad i Hageby. Rättegången fick därför hållas utan målsägande men med inspelningar från hans förhör hos polisen.

Göta hovrätt som prövat tingsrättens dom anser att den ska fastställas till fängelse i 12 år.

– Detta är för mig en oerhört viktig signal om att det inte genom våld och hot går att påverka rättsväsendets förmåga att utreda grova brott och att de skyldiga kan dömas, säger Torsten Angervåg.

30-åring sitter häktad i väntan på att börja avtjäna sitt straff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gängkrig i Norrköping

Mer i ämnet