Polispådraget var stort vid mordförsöket på den nu döde 20-åringen i oktober förra året. Foto: Niklas Luks

Döde 20-åringens förhör spelades upp

Uppdaterad
Publicerad

I dag fick rätten i Linköping se ett inspelat förhör med den 20-årige man som sköts till döds i Norrköping i tisdags.

Enligt planeringen för rättegången skulle 20-åringen ha förhörts på plats i rättssalen. Eftersom det var omöjligt hänvisades åklagaren till att spela upp inspelade redan gjorda förhör.

Fyra av förhören var kortare och åklagaren valde att bara läsa ur förhörsprotokollen, men det femte, videoförhöret, spelades upp för rätten.

Gängkrig i Norrköping

På videon syns den unge mannen i en sjuksäng på ett sjukhus på obestämd ort, som åklagaren uttryckte det. Mannen berättar vad som hände den 19:e oktober förra året.

Sköts i ben och hals

Han berättar hur två kompisar hämtar honom och hur alla tre åker på en skoter till Hageby.

Väl där väntar den misstänkte gärningsmannen, en 29-årig man. Först pratas det och röks en joint.

Efter ett tag rör sig sällskapet på fyra personer och då känner offret hur det bränner till i armbågen. Sedan blir han raskt skjuten i halsen och i ett av benen.

Fastnade på övervakningsfilm

”Ingen kommentar”, var den vanligaste kommentaren från den misstänkte 29-åringen när han förhördes idag.

Åklagaren stödde sig på bevis i form av övervakningsfilmer där den misstänkte mannen syns i en fastighet helt nära brottsplatsen. Filmerna visar mannen just före skottlossningen och alldeles efter skottlossningen.

Något vapen har inte hittats och det gör att åklagaren inte har något enskilt bevis som solklart pekar ut den misstänkte som skyldig. Istället menar åklagaren att den samlade bevisning och den samlade bilden gör att den misstänkte borde dömas.

Vittne fick böter

På förmiddagen förhördes också ett vittne, som inte heller var intresserad av att prata. Han svarade oftast: ”Jag vet inte eller jag minns inte.” Vittnet svarade, trots vittnesförsäkran, inte på en del frågor. Istället argumenterade han med åklagaren och rättens ordförande vilket gav honom böter på 2000 kronor.

En polisman, som varit först på platsen hördes också på förmiddagen. Han berättade att polisbilen bara varit en minut ifrån platsen där den skottskadade låg och ropade på hjälp. Det kan vara så att polisens snabba ingripande med livräddande åtgärder räddade den unge mannens liv.

I tisdags blev dock mannen skjuten till döds inte långt från platsen där han blev skjuten i oktober förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gängkrig i Norrköping

Mer i ämnet