Rovdjuren ökar i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

I helgen filmades en varg mitt i ett villaområde i Ljungsbro utanför Linköping. Och antalet rovdjur i länet ökar, det menar Johan Falck, rovdjursspårare på länsstyrelsen.

Under helgen kunde en varg filmas när den sprang mellan villorna i Ljungsbro utanför Linköping. Länsstyrelsen har spårat den filmade vargen under en tid och tror att det rör sig om en ensam unghane på väg söderut.

En varg som sprang igenom Ljungsbro på lördagsmorgonen. Foto: Tomas Nilsson/Privat

– En varg som vill markera sitt revir lyfter ju på benet precis som en hanhund. Men jag har ju sett, när jag följde spåren, att den här har ”pissat” cirka 30-40 cm framför baktassarna, så då tror jag att det är en hane, säger Johan Falck, rovdjursspårare länsstyrelsen.

Det verkar vara en liten varghane som besöker området. Baktassen mäter endast 9 cm, och det är litet när det gäller vargar berättar Johan Falck, vidare.

Foto: TT

Fler lodjur i skogarna

Det är inte bara vargar som springer omkring. Lodjursstammen i Östergötland verkar ha etablerat sig ordentligt.

– Vid fjolårets resultat hade vi en inventering på 6,5 gångers föryngring. Jämför vi det resultatet med de tidigare åren så har vi legat på 2-3 föryngringar. Så nu ser vi en ganska så tydlig uppgång, säger Johan Falck, rovdjursspårare länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.