Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arkivbild. Radarspaningsplanet S106 eller Globaleye. Foto: Saab

Flygvapnet: ”Olika placeringsalternativ som har både för- och nackdelar”

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte självklart att det nya radarspaningsflygplanet S106, eller Globaleye, placeras på Malmen utanför Linköping. Flygvapnet utreder sedan ett drygt år frågan. Enligt planeringschefen ska de ha tagit fram ett beslutsunderlag inom några veckor.

– Då kan flygvapenchefen fatta ett inriktningsbeslut och därefter kan Försvarsstaben ta sitt beslut, säger Mattias Hansson, planeringschef hos Flygvapnet.

”Vill vara noggranna”

Han berättar att de tittar på många olika parametrar eftersom detta är ett viktigt beslut och de vill vara noggranna. Det handlar bland annat om bansystem, miljötillstånd och personaltjänst, men framför allt om de operativa aspekterna.

Linköping

– Vi har olika placeringsalternativ som har både för- och nackdelar. Viktigt är vi kan säkerställa att det nya systemet så tidigt som möjligt kan leverera så hög effekt som möjligt.

Mattias Hansson anser att systemet kommer ge en stor ökad operativ förmåga till alla försvarsgrenarna.

Hör honom resonera om placering och kapacitet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet