Livmoder brast vid förlossning Foto: SVT

Frisk tvilling dog vid förlossning – läkaren kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

En förlossningsläkare kritiseras nu av IVO för flera brister i samband med två olika förlossningar. Den ena fick förödande konsekvenser.

Det handlar om två komplicerade förlossningar på Vrinnevisjukhuset i Norrköping, där en läkare har brustit i sin yrkesutövning.

Livmodern brast

I det ena fallet slutade förlossningen med att kvinnans livmoder brast. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, konstaterar att läkaren borde ha avbrutit förlossningen med kejsarsnitt eftersom förutsättningarna för vaginal förlossning inte såg bra ut. 

Istället fortsatte läkaren att sätta in mer och mer värkstimulerande dropp. Till sist fick förlossningen avslutas med urakut kejsarsnitt, vilket slutade i brusten livmoder för kvinnan och en kortare syrebrist för barnet.   

IVO pekar på brister i fosterövervakning, klinisk bedömning och oförmåga att fatta beslut om kejsarsnitt.

Väntade för länge

I det andra fallet rör det sig om en tvillingförlossning där ena barnet dog. Trots att fosterövervakningen visade på allvarliga förändringar väntade läkaren alldeles för länge med kejsarsnitt.

Läkaren verkar även ha förväxlat barnets puls med mammans under förlossningen.

Valde sugklocka

IVO skriver att läkaren borde ha tagit beslut om urakut kejsarsnitt i ett tidigare skede, istället för att försöka förlösa den andra tvillingen med sugklocka.

Ena barnet dog vid tvlillingförlossningen Foto: SVT

IVO skriver också att det visserligen rör sig om akuta och svåra ställningstaganden, men bedömer ändå att läkaren inte har hållit sig till klinikens rutiner och inte heller till vetenskap och beprövad erfarenhet.

Vaginalt till varje pris

I båda falllen finns även brister hos andra i sjukvårdspersonalen. Det verkar också handla om ”systembrister”.

”I ett av ärenden framkommer en inställning på kliniken att patienten till varje pris skulle vaginalförlösas. Detta indikerar en arbetsmiljö som inte värnar hög patientsäkerhet och god vård” skriver IVO.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.