Sammanlagt fem personer, två barnmorskor och tre läkare, omnämns i anmälan. Foto: TT

Tvilling avled vid förlossning – Kvinnokliniken anmäls

Uppdaterad
Publicerad

Vrinnevisjukhuset i Norrköping anmäls till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, efter att en tvillig avlidit vid en förlossning.

Det var under hösten 2014 som händelsen inträffade. Förlossningen pågick i närmare två dygn och under den tiden frångick vårdpersonal viktiga rutiner, detta menar de två föräldrarna som gjort anmälan till IVO. Tvillingen avled till följd av syrebrist, vilket föräldrarna menar berodde på personalens agerande. Enligt dem ska även mammans liv ha varit i fara under förlossningen.

Enskilda anmälningar

Förutom anmälan mot Vrinnevi väljer paret att lyfta fram enskilda personer som enligt dem agerat felaktigt. Sammanlagt fem personer, två barnmorskor och tre läkare, omnämns i anmälan.

Förlossningsplan ignorerades

Under förlossningen ska mammans förlossningsplan, som bland annat innehöll direktiven att genomföra ett kejsarsnitt vid komplikationer, ha ignorerats. Då en av läkarna gjorde ett försök att sätta igång förlossningen, som efter elva timmar inte hade startat helt, följdes denna sedan inte upp enligt föräldrarna.

Blödde kraftigt

Efter att den första tvillingen förlösts bad mamman ännu en gång om kejsarsnitt, vilket föräldrarna menar återigen ignorerades av den ansvariga överläkaren. En av barnmorskorna ska ha missat att sätta en så kallad pulsmätare, som gör att mammans puls kan urskiljas från barnets, och när den 20 minuter senare sattes på var barnets puls på en dödlig nivå till följd av att mamman blött kraftigt under den tiden. Enligt anmälan var det då fara för kvinnans liv.

Rullstol i elva dagar

Efter förlossningen fick mamman en blodpropp i lungan, blev tvungen att sitta i rullstol i elva dagar och nedsatt syn i tre månader. Anmälan står skriven som Anmälan om fel i vården. Det är ännu oklart hur IVO ser på händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.