”Fuskare” svärtar ner varumärket Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Nu biter de gotlänska lantbrukarna ifrån. Fusket med utländskt kött som sålts som gotländskt förstör det gotländska varumärket.

I början på veckan kom uppgifterna om att företaget Gothemsgården och Gotlands K&D misstänks för att ha sålt utländskt kött som gotländskt och kravmärkt.

Efter detta reagerar nu LRF på Gotland i ett utskick ”Vi lantbrukare på Gotland är stolta och duktiga. Det kan inga fuskare ta ifrån oss!”

Inte ok

De menar att oseriösa aktörer i livsmedelsbranschen förstör öns varumärke och att det inte är acceptabelt. LRF Gotland vill att konsumenterna ska kunna känna sig trygga med att ursprungsmärkningarna är riktiga.

”Lantbruket arbetar för att leverera bra produkter utifrån regler, kontroller och god djuromsorg. Det ska ingen förstöra i kommande led utan hela vägen till konsumenten måste alla ta sitt ansvar.”  avslutar LRF Gotland i sitt utskick.

Ny metod mot köttfusk

Även branschorganisationen Svenska Köttföretagen vill att konsumenterna ska kunna lita på att de köper det som etiketten säger. Till tidningen Jordbruksaktuellt säger de att de vill att uppsåtligt fusk ska straffas hårt, för att avskräcka fler från att fuska. Och att de har en plan för hur man ska kunna kontrollera fusk.

Sedan våren 2015 har de Svenska Köttföretagen jobbat med att ta fram en teknik som kan säkerställa råvarans ursprung. Om allt går enligt plan kan metoden börja användas på riktigt till sommaren 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.