Till vänster: SAABs flygplann i luften. Till höger: Fredrik Follin, chef för Saabs svenska GlobalEye-kampanj.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Försvarsmakten har beställt två GlobalEye till ett ordervärde på omkring 7,3 miljarder kronor. Hör om det unika spaningssystemet i klippet. Foto: SAAB/SVT

GlobalEye viktig för Saabs framtid – oklart var de svenska ska placeras

Uppdaterad
Publicerad

Radarspanings- och ledningsflygplanet GlobalEye är en av försvarskoncernen Saabs viktigaste satsningar för framtiden. Planet tillverkas i Linköping, vilket var ett självklart val för företaget.

– Det här är gravitationscentrumet för flyg i Sverige, säger Fredrik Follin, chef för Saabs svenska GlobalEye-kampanj.

GlobalEye-systemet är unikt på marknaden och den enda AEW&C-lösningen (Airborne Early Warning & Control) där luft-, havs- och landövervakning kan ske i realtid. Boeing är på gång med att utveckla en liknande plattform, men ligger flera år efter Saab.

Hur viktig är GlobalEye för er framtid?

Linköping

– Väldigt viktig och vi är väldigt stolta över den här produkten, säger Fredrik Follin.

Oklart var Försvarsmaktens GlobalEye hamnar

Försvarsmakten beställde förra året två GlobalEye till ett ordervärde på omkring 7,3 miljarder kronor. Sedan dess utreder Försvarsmakten var planen ska placeras, i Linköping hos Specialflygskvadronen på Malmen eller hos Upplands flygflottilj F 16 i Uppsala.

– Utifrån ett industriellt perspektiv så är vi obundna till plats. Vi har egentligen inte någon egen åsikt i den frågan, säger Fredrik Follin.

Se och hör mer i videoklippet här ovanför.

Fakta: GlobalEye AEW&C

Flygplanet: Global 6000/6500 från kanadensiska Bombardier. Klarar mer än 11 timmars flygtid och korta flygfält. Är utrustat med så kallat självskydd.

Radar: Erieye Extended Range – räckvidd mer än 55 mil – samt ett antal avancerade sensorer och system för luft-, havs- och landövervakning.

Uppskattad livslängd: 40-50 år.

Källor: Saab/Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet