Gotlandsbåten saknar kajplats

Uppdaterad
Publicerad

Nästa sommar vill ett nytt rederi ta upp konkurrensen med Destination Gotland och köra färjetrafik mellan Visby och Västervik. Men planerna riskerar nu att gå i stöpet – eftersom det nya rederiet inte får den färjeplats man behöver i Visby hamn.

Det är entreprenären Pigge Werkelin, som en gång startade Gotlandsflyg och senare också Sverigeflyg, som ligger bakom planerna.

Tanken är att ta upp konkurrensen med Destination Gotland och erbjuda ett lågprisalternativ för färjeresenärer till Gotland nästa sommar.

Färja Visby-Västervik

Man har nyligen fått tag på ett lämpligt fartyg, men kan inte gå vidare med den affären förrän man vet att man får tillgång till visby hamn.

– Ska vi få till den här lågprislinjen till Västervik så är det här sista pusselbiten, säger Pigge Werkelin, styrelseordförande Gotlandsbåten.

Rederiet Gotlandsbåten har fått klartecken av hamnägaren Region Gotland att använda färjeläge 7 i hamnen. Problemet är att under vissa dagar på sommaren så måste kryssningsfartyg ligga på just den platsen.

Regler sätter stopp

Det nya rederiet vill då kunna vara vid ett av färjelägena som tillhör Destination Gotland – men där säger konkurrenten nej, eftersom man menar att reglerna kring säkerheten i hamnen sätter stopp.

– Vi har hela tiden sagt att vi kan samarbeta i färjeläge 7. Femman och sexan är då del av vårt skyddsområde. Med våra tillstånd som vi har idag så medger det inte att vi samverkar där, säger Christer Bruzelius, vd Destination Gotland.

Om inte frågan lösts innan imorgon så kan man inte gå vidare med planerna, menar Pigge Werkelin, som nu hoppas att Region Gotland kan erbjuda en annan del av hamnen som färjan kan lägga till vid.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Färja Visby-Västervik

Mer i ämnet