Gotlänning häktad för sexbrott mot barn

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern från Gotland har häktats misstänkt för utnyttjande av barn för sexuell posering.

Enligt åklagaren har brotten har ägt rum på sociala medier på internet.

– I nuläget vill jag inte säga speciellt mycket, men jag kan säga att det är flera målsäganden, säger kammaråklagare Charlotta Tanner till Östnytt.

Sexhärva på Gotland

Hon misstänker att även ytterligare målsägare kan ha blivit utsatta.

Stämmer det att den misstänkte arbetar med barn?

– Det kan jag bekräfta. Han har arbetat med barn, säger Charlotta Tanner.

Har brotten skett i samband med mannens arbete?

– Det går jag inte in på.

I nuläget är de brottsofften man känner till minderåriga flickor, vissa uppges vara under 15 år gamla.

Hur länge ska brotten ha begåtts?

– Sedan första januari 2012 har vi sagt i nuläget, säger Charlotta Tanner.

Misstankarna mot mannen uppstod när en vårdnadshavare till en flicka som ska ha utsatts anmälde honom och vid husrannsakan i mannens bostad togs bland annat teknisk utrustning i beslag.

– Den gås igenom av IT-forensiker, säger Charlotta Tanner.

Mannen anhölls i förra veckan och häktades sedan av Gotland tingsrätt i måndags. Han häktades på sannolika skäl, vilket är den starkare misstankegraden.

Enligt Tanner finns risk för återfall i brott, såväl som risk för att han förstör bevisning.

Är den misstänkte känd av rättsväsendet sedan tidigare?

– Nej, det kan jag inte säga att han är, säger hon.

I nuläget arbetar polis och åklagare med att säkra bevis genom teknisk undersökning, samt genom att hålla förhör i ärendet.

– Det är fortfarande ett tidigt utredningsstadium. Vi vet inte säkert vart vi kommer att landa, men vi utreder det hela förutsättningslöst och har goda resurser för det, säger Charlotta Tanner.

Så säger lagen

6 kap. 8 § Den som främjar eller utnyttjar att ett barn under femton år utför eller medverkar i sexuell posering, döms för utnyttjande av barn för sexuell posering till böter eller fängelse i högst två år.

Detsamma gäller den som begår en sådan gärning mot ett barn som fyllt femton men inte arton år, om poseringen är ägnad att skada barnets hälsa eller utveckling.

Är brottet grovt, döms för grovt utnyttjande av barn för sexuell posering till fängelse i lägst sex månader och högst sex år. Vid bedömande av om brottet är grovt skall särskilt beaktas om brottet avsett en verksamhet som bedrivits i större omfattning, medfört betydande vinning eller inneburit ett hänsynslöst utnyttjande av barnet. Lag (2005:90).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexhärva på Gotland

Mer i ämnet