IK Warias tjejlag -04 Foto: SVT

Här ska det byggas nya sporthallar

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har många idrottsföreningar haft det svårt att få bra träningstider i sporthallarna.

Men nu ska det byggas nytt, och flera nya anläggningar planeras, både i Norrköping och i Linköping.

Det är onsdag kväll och klockan börjar närma sig halv åtta. Det är dags för IK Warias 13- och 14-åriga tjejer att börja sin fotbollsträning i teknikhallen i Norrköping.

– Den här vintern har vi drabbats hårt som förening och fått sämre tilldelning av träningstider än vad vi haft tidigare år, säger Tommy Höglund, ordförande i IK Waria.

IK Warias tjejlag -04 tränar i Teknikhallen. Foto: SVT

– Vi tränar på onsdagar till klockan nio på kvällen och det kan bli stressigt och sent med att hinna göra läxorna till skolan, säger Alexandra Vujicic, som spelar i 04- laget.

För de yngre tjejerna i IK Waria, födda 05/06 och uppåt, så saknas veckotider helt. De får istället träna dubbelt under helgerna.

Tommy Höglund, ordförande i IK Waria.

– Det är två gånger på helgerna som gäller, eller så får man hitta på någon annan träning än fotboll i veckorna, säger Tommy Höglund.

Trångt på isen                                

I Himmelstalundshallen i Norrköping tränar konståkningsklubben. Här tillsammans med hockeylaget Vita Hästen och bandylaget Borgia försöker man dela man på istiderna.

– Vi har olika träningstider från klockan tre på eftermiddagar till senast nio på kvällarna. Sedan har vi också tider från åtta eller klockan sju på morgonen, säger Kim Zandvoort, huvudtränare i NKK.

Kim Zandvoort huvudtränare Norrköpings konståkningsklubb, NKK Foto: SVT

– Hur fungerar det för skoleleverna?

– Ja, det är tufft. Vi gör så gott vi kan och ibland får man pussla lite. Men det största problemet är att det är brist på istider, säger hon.

Norrköpings konståkningsklubb, NKK, har träning i Himmelstalundshallen Foto: SVT

Kommunen håller delvis med

– Jag ska säga att det finns en delad bild. Vi har mycket lediga tider som inte utnyttjas. Men då ska man komma ihåg att det är i hallar som är för små och inte anpassade till en del idrotter. Och det är också på tider som föreningarna inte alltid önskar, säger Olle Vikmång (S), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden i Norrköping.

”Vi ligger kraftfullt efter”

Under 70-talet byggdes ofta en mindre idrottshall direkt i anslutning till den nya skolan. Men för många föreningar är dem hallarna idag för små, och en del står därför outnyttjade efter skoltid.

I Linköping så står man inför samma problem. Behovet av fler idrottshallar ökar, och kommunen står nu inför stora utmaningar.

– Vi ligger kraftfullt efter. Det är många majoriteter som har gjort sig skyldiga till det här. Vi har alltså en situation där det är fullproppat mellan halv sju på morgonen till klockan elva på vardagskvällarna i våra idrottshallar. Det är ju fullständigt oacceptabelt, säger Lars Vikinge (C), vice ordförande i Kultur- och fritidsnämnden i Linköping.

Linköping Innebandy är en av sveriges största innebandyföreningar Foto: SVT

Flera nya sporthallar planeras och ska byggas

Nu planeras det i båda städerna ett antal nya sporthallar.

I Norrköping är området runt Östgötaporten är ett tänkbart alternativ. Och mitt inne i city vid Stortorget planeras en ny multihall.

Och så vid stadsdelen Sandbyhov, där planerna verkar har kommit längst.

– Inom några år kommer området att växa kraftigt med nya bostäder och nya skolor. Och både skolans och vårt behov av nya hallytor, gör att vi nu tittar på en sporthall vid Sandbyhov, säger Olle Vikmång (S).

I Linköping har bygget av nya hallar fått fart

– Nu byggs det nytt i Brokind och i Sturefors och det är bra. Sen planeras det två nya fullstora hallar intill Berzeliusskolan. Och sen tror jag också att vi behöver någon sorts multihall. Och kanske att föreningarna ska få bygga den i eget regi, som jag ser det, säger Lars Vikinge (C).

Se hela inslaget om hur kommunerna planerar nya sporthallar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.