Foto: SVT

Han tar strid för sina duvor

Uppdaterad
Publicerad

I somras blev han juniorvärldsmästare med sina duvor. Men nu måste han flytta eller avliva dem, eftersom grannarna klagat på oljud och nedsmutsning.

För fyra år sedan flyttade Rade Brodic och familjen hem till Motala igen. Med sig tog han sin hobby – 150 tävlingsduvor – så kallade serbiska högflygare.

På villatomten lät han bygga ett modernt duvslag med bland annat ljudisolerad bakvägg och dubbla golv för att kunna ta hand om avföringen på ett säkert sätt. Men det hjälpte inte.

Proffsig anläggning

Två av hans grannar har klagat på att duvorna skitar ner, för oljud, släpper fjädrar och lockar till sig råttor.

– Jag skulle nog tro att du får leta efter en proffsigare anläggning runt om i Europa för duvor överhuvudtaget. Så är det någon som inte vill ha hit råttorna så är det jag, säger Rade Brodic.

Trots att vare sig kommunens och länsstyrelsens experter med fakta kunnat belägga att duvorna är störande, allergiframkallande eller lockar till sig råttor så måste han nu göra sig av med sina duvor.

Kan tvingas flytta

Ansvariga handläggare vid Motala kommun säger till Östnytt att de varit på plats och mätt ljudet från duvorna, som är konstant, menar man. Och därför anser man att de små tomterna inte är någon lämplig plats att ha duvor på.

Senast den 1 februari måste duvorna vara borta från tomten, flyttade eller avlivade.

– Får jag inte ha dem så blir vi nog tvungna att flytta till ett annat hus eller från Motala, säger Rade Brodic.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.