Foto: Jeppe Gustavsson / TT

Hyresgästen Robert: ”Jag bor i sommarstugan”

Uppdaterad
Publicerad

Det kan dröja flera månader innan hyresgästerna får flytta hem efter fredagens brand i Linköping. Under söndagen får de hämta sina saker i lägenheterna.

Det var vid lunchtid på fredagen som en stor brand utbröt i ett fyravåningshus i Linköping.

Robert Lindahl bor i etta  högst upp i huset och fick samtal och SMS från hyresvärden och polisen när han var på jobbet.

Storbranden i Linköping

– Det var overkligt att få det här samtalet när jag var på jobbet. Jag såg också brandröken från min arbetsplats och hann bli rejält chockad, berättar Robert.

Fick snabb information

Fastighetsägaren Stångåstaden öppnade på eftermiddagen en samlingslokal för evakuerade hyresgäster dit Robert och de andra hyresgästerna kom för att få information.

– Det sköttes på ett väldigt bra sätt och jag jag känner mig trygg med den information och det bemötande vi fått, säger Robert Lindahl.

Flyttade till sommarstugan

Men flytten hem till lägenheten lär dröja. En preliminär bedömning från Stångåstaden visar att de boende på våning 3 kommer att få vänta 3-5 månader på att flytta in igen eftersom ett nytt tak måste byggas. 

– Jag har en sommarstuga i utkanten av stan och det funkar att bo där några veckor till, men skulle det dröja för länge måste jag hitta något annat boende, säger Robert Lindahl som inte hade inte räknat med att leva sommarstugeliv i oktober.

De boende på entréplan och våning ett och två kommer enligt Stångåstaden att kunna flytta in om ett par veckor. Men eftersom skadorna är oklara är tidsbedömningen preliminär.

”Jag ska hämta mina kläder”

I morgon söndag kommer de boende att få hjälp att komma in i sina lägenheter för att hämta sina tillhörigheter.

– Jag kommer att ta med mig kläder och mobilladdare i första hand, säger Robert Lindahl som trots den dramatiska händelsen tar det hela med gott mod.

– Jag kanske får slänga mina möbler, eftersom röklukten är så stark, men det kunde ha varit värre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbranden i Linköping

Mer i ämnet