Idag sänktes trycket på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Vattenbristen på Gotland gör att man på vissa håll har halverat vattentrycket i kranarna.

Grundvattennivån är fortfarande oroväckande låg på Gotland och i ett försök att minska vattenförbrukningen så minskar man nu trycket i kranarna. Med start på måndagsmorgonen så sänktes det till mellan 1,5 och 2,5 bar, vilket är lika med en halvering för vissa hushåll.

I den första etappen är det Visby och Ljugarn som får minskat vattentryck, men efterhand ska det gälla hela ön. Ett undantag är industriområdet kring Lundbygatan i Visby som får behålla sitt höga vattentryck. Experimentet pågår fram till mitten av augusti då de flesta turister har lämnat ön.

Vattenbristen på Gotland

– Med det här testet vill vi lära oss vad vi kan ha för vapen till nästa sommar, säger Susanne Pettersson på teknikförvaltningen. Hon tror att tryckminskningen kan leda till att vattenförbrukningen minskar med cirka 10 procent.

Vattenbristen har länge varit ett problem på ön i och med att vattennivån sjunker i den stora vattentäkten Tingstäde träsk. Se inslag om det här.

Som förebild använder Gotland Öland, där man sedan flera år har sänkt vattentrycket sommartid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbristen på Gotland

Mer i ämnet