Är vissa barnböcker för extrema idag? En mamma anmälde en läsebok till DO. Foto: SVT

Ingen mer läsning om ”Moa och Mille” på Kungsängsskolan

Uppdaterad
Publicerad

En muslimsk tjej som inte får gå på disco eller en pappa som sitter i fängelse för att ha sålt droger. Det kommer eleverna på Kungsängsskolan i Norrköping inte längre att få läsa om på skoltid.

Läseböckerna för lågstadieelever om Moa och Mille har varit omdiskuterade på många orter i Sverige. Berättelserna har förbjudits på skolor i flera städer och nätet svämmar över av föräldrar som har åsikter om böckerna. Många är negativa till att barn under 10 år ska läsa om otrohet och droger men många tycker också att det öppnar för en dialog med barnen där man kan förklara hur och varför det kan vara på ett visst sätt.

Fördomar mot muslimer

I november anmälde en mamma till en 8-årig pojke på Kungsängsskolan boken ”Mer om Moa och Mille”, för att vara fördomsfull och diskriminerande mot muslimer, till diskrimineringsombudsmannen (DO). Hon skriver i sin anmälan: ”Ska vi lära barnen att det är synd om muslimska flickor då de inte får gå på disco, måste ha sjal och har man inte sjal när man går i årskurs tre så är man inte religiös och då är det bättre att rymma hemifrån? Pappan jobbar och mamman i boken kan inte så bra svenska och hinner inte lära sig”.

När Östnytt pratar med kvinnan berättar hon också att hennes son vid flera tillfällen klagat på boken.

– När min son springer ut och skriker att han inte vill läsa ”skit-boken” då måste jag reagera, säger hon.

Utredningen lades ner

DO lade ner utredningen men efter ett möte mellan mamman som anmälde och rektorn på Kungsängsskolan (Smedby) kommer man nu inte längre att använda boken i undervisningen. Det gäller främst elever i årskurs ett och två. För de lite äldre eleverna kan den fortfarande förekomma i diskussioner på samhällskunskapen, det säger skolans rektor Susanne Ekman till Östnytt.

– Rektorn hade inte läst boken och när hon hade gjort det höll hon med om att den inte var lämpad som läsbok i lågstadiet, säger mamman.

”Tyckte att vi skulle bränna boken”

Även Idol-programledaren Laila Bagge-Wahlgren har tidigare reagerat starkt på böckerna om Moa och Mille. Hon skrev på sin blogg: ”Det vi läste igår kväll var droppen för mig. Både jag och Niclas (Wahlgren reds.anm) var så förbannade här hemma. Niclas tyckte att vi skulle kasta och bränna boken på en gång. Nu var vi kanske inte så drastiska till slut även om det känns som att det är precis vad man vill göra. Men den här boken är helt klart olämplig att ha som läsbok för lågstadiebarn”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.