Foto: SVT

Efter besök vid dränerade sjön: ”Ingen rolig syn”

Uppdaterad
Publicerad

Igår besökte länsstyrelsen i Kalmar sjön Yxern. Den sjö som Tekniska Verken i Linköping tömmer för att få vatten till sitt kraftverk.

Vattennivån har sjunkit två meter sedan november förra året och kommunpolitiker hade hoppats att länsstyrelsen skulle klassa området som en naturkatastrof för stoppa Tekniska Verken, men något sånt besked kom inte idag.

– Det är verkligen ingen rolig syn att se det här, säger Eva Brynolf från länsstyrelsen i Kalmar län.

Vattenkraften dränerar

Hur menar du då?

–  Att se att det är så pass torrlagt som det är. Alltså, det är enormt!

De närboende känner sig rättslösa

– Man är ju helt rättslös som medborgare, man står här och ser hur ett företag helt ödelägger en vacker insjö till en kraftproduktion som är försumbar. Det finns liksom ingen mening att förstöra en hel sjö för så lite energiproduktion. Det klokaste man kan göra är att söka ett nytt tillstånd eller riv ut anläggningen och återställ sjön till hur det var innan regleringen, säger Tino Åberg, boende vid sjön.

Mer information i inslaget ovan och i länkarna nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenkraften dränerar

Mer i ämnet