Foto: SVT

Internationell satsning på tjejfotboll

Uppdaterad
Publicerad

I veckan får vem som helst komma och testa på fotboll i Skäggetorp i Linköping. Oavsett tidigare kunskaper och utan att behöva betala föreningsavgift.

Träningsveckan är en del av en internationell satsning att få fler tjejer till fotbollen. Organisationen heter Futebol dá força och startades 2012 i Moçambique. Men de som gjort det möjligt här i Linköping är ledarna Diana Wannes och Garine Abraham.

– Vi ville göra någonting för tjejerna här. Både jag och Diana är uppvuxna här i Skäggetorp men vi hade aldrig möjligheten att göra något sånt här på sommaren, säger Garine Abraham.

Alla ska få chansen

De båda ledarna poängterar att det viktigaste med hela veckan är just att alla får komma. Alla ska få chansen att ge fotboll ett försök utan att behöva gå med i en förening eller köpa utrustning.

– Alla är välkomna – även om man inte har fotbollsskor eller benskydd. Tanken med det hela är att vi ska ha kul och lära känna nya människor och spela fotboll, säger Diana Wannes.

– När det har varit andra verksamheter i Skäggetorp har det nästan bara varit killar där. Så därför ville vi köra någonting för bara tjejerna så att de också ska få känna sig viktiga någon gång, säger Garine Abraham.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.