Foto: SVT

”Jag kallar det Knarkköping”

Uppdaterad
Publicerad

Hans pappa dog av MDPV. Hampus Johansson från Norrköping har sett den mörka sidan av nätdroger och vill nu varna andra.

– Jag kallar det Knarkköping. Drogerna i allmänhet – framför allt nätdroger – har ökat så sjukt mycket på sistone. Man märker det i ens omgivning att folk börjar ta så sjukt mycket och det är personer som man aldrig trodde skulle prova på det, säger Norrköpingsbon Hampus Johansson.

Det är nätdroger och MDPV det handlar om. En färsk undersökning visar att antalet etablerade missbrukare ökat med 17 personer mellan 2010 och 2012.

Nätdroger

Barn utsätts

Men kartläggningen visade också något annat – att minst 213 barn har en eller två föräldrar som missbrukar.

En av de barnen är Hampus. Hans pappa dog för 2 år sedan av just MDPV.

– På den tiden var det rätt nytt. Det fanns inte så mycket internetdroger. Han tog det och gick bort i det och det har såklart varit jobbigt att genomgå. Men vi hade ändå en bra relation. Han älskade mig och jag älskade honom.

Sjunker i åldrarna

Missbruket har sjunkit i åldrarna och även om Hampus själv inte använder, så fortsätter drogerna att vara en stor del av hans vardag.

– Så vitt jag vet är det det senaste året fyra personer som jag har vetat om som har dött i droger. Och då är det framför allt nätdroger. Man får ju se den mörka sidan av det och det är en hel del död. Det är mycket ångest och många som mår dåligt, säger Hampus Johansson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nätdroger

Mer i ämnet