Foto: SVT

Tre nya nätdroger narkotikaklassas

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen beslutar under torsdagen att narkotikaklassa tre nya substanser efter rekommendation från Läkemedelsverket.

Narkotikaklassningarna gäller det ketaminliknande Tiletamin samt bensodiazepinerna Nifoxipam och 3-hydroxifenazepam.

Den nya narkotikaklassningen som regeringen tar beslut om på torsdag är viktig anser sjukvårdsminister Gabriel Wikström som bor i Västerås. Framförallt menar han att det är viktigt att uppdatera lagstiftningen då nya preparat dyker upp på marknaden.

Nätdroger

– Vi har fått in en begäran från Läkemedelsverket. De bedömer att det här är preparat som är farliga för människors liv och hälsa och nu gör vi en snabb åtgärd för att få bort dem från marknaden , säger Gabriel Wikström till SVT Västmanland.

Tillhör grupp av lugnande medel

Tiletamin är ett ketaminliknande preparat, ketamin som används inom vården vid sövande av personer. Paula Hernandez på giftinformationscentralen berättar att preparatet ger medvetandepåverkan och kan ge hallucinationer. Enligt henne är preparatet relativt vanligt inom missbrukskretsar.

Preparaten Nifoxipam och 3-hydroxifenazepam är en typ av bensodiazepiner. Även de används som lugnande och sömnmedel inom vården. Vid överdosering påverkas medvetandegraden och det kan leda till att en person hamnar i koma. De kan också vara farliga att blanda med andra läkemedel enligt Paula Hernandez.

Bensodiazepiner av andra slag är idag narkotikaklassade läkemedel som skrivs ut av läkare.

Lätta att hitta på nätet

Enligt sjukvårdministern har framförallt preparatet 3-hydroxifenazepam varit lättillgängligt genom nätbutiker och att Tiletamin har bidragit till dödsfall.

– När vi tidigare har klassat de här typen av preparat som narkotika så har de snabbt försvunnit från marknaden och vi har sett att skadorna hos människor har gått ner väldigt fort. Så vi bedömer att det kommer ske i det här fallet också, säger Gabriel Wikström.

Ämnena är sedan tidigare narkotikaklassade i ett flertal länder. Tiletamin är tidigare narkotikaklassade i Norge, Frankrike och USA, medan Nifoxipam nyligen blev reglerat i Finland och Danmark.

”En av de snabbaste i EU”

Nya narkotikaklassningar anmäls till Europeiska kommissionen som godkänner de slutgiltiga klassningarna. Då det framkommit att missbruk av framförallt Nifoxipam och 3-hydroxifenazepam ökat i Sverige har regeringen begärt att kommissionen hanterar narkotikaklassningarna så snart som möjligt, det genom ett så kallat snabbspår.

Är det svårt att genomföra en sån här förändring?

– Det är inte särskilt svårt, Sverige har en av de snabbaste processerna i hela EU så det brukar gå väldigt fort, säger Gabriel Wikström.

Tidigare i år beslutade regeringen även att ett 20-tal andra substanser ska klassas som narkotika respektive så kallad hälsofarlig vara.

Den nu beslutade narkotikaklassningen träder i kraft den 6 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nätdroger

Mer i ämnet