Catrin Molander stabschef på Jordbruksverket Foto: Jonatan Nilsson

Jordbruksverket: ”Vi har en svår situation”

Uppdaterad
Publicerad

Sommarnes mjältbrand i Östergötland har fått berörda myndigheter att jobba för högtryck.

Jordbruksverket i Jönköping har intagit så kallat stabsläge vilket man gör i krissituationer. Mjältbranden har lett till ett intensivt arbete för svenska myndigheter – mitt i semestertider.

Många är inblandade

Länsstyrelsen i Östergötland, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och smittskyddet är inkopplade på fallen med mjältbrand i Ombergstrakten.

Utbrott av mjältbrand

– Ett 30-tal jobbar mer än heltid med fallet, och ytterligare 20 anställda bistår vid punktinsatser, säger Catrin Molander stabschef på Jordbruksverket.

Får avbryta semestern

Flera av de anställda på Jordbruuksverket har beordrats att komma tillbaka från sin semester, eller fått skjuta upp ledigheten. Övertidstimmarna är just nu många för personalen som arbetar.

Krisläge för två år sedan

Att Jordbruksverket går upp i stabsläge sker med jämna mellanrum. Senast var för två år sedan och också då inträffade smittfallen i Östergötland.

–För två somrar sedan hade vi ett utbrott av Newcastlesjuka bland fjäderfä. Då gick v i ockå upp i ett förstäkt läge i krisorganisationen, säger Catrin Molander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbrott av mjältbrand

Mer i ämnet