Foto: Arkitektbyrån Okidoki

Känd arkitekt ritar hus i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Arkitekten och formgivaren Thomas Sandell kommer att rita några av husen i Linköpings nya stadsdel Vallastaden.

Ledorden för stadsdelen som nu börjar byggas är social hållbarhet, resurseffektivitet, kreativitet och gemenskap.

– Det som lockar med Vallastaden är framförallt visionen och tankarna bakom stadsdelen som handlar om att utmana det traditionella och låta mångfald och social hållbarhet stå i centrum. Det präglar även själva byggprojektet, där personer som står utanför arbetsmarknaden ges möjlighet att vara med, säger Thomas Sandell i ett uttalande.

Vallastaden2017

De hus som Thomas Sandell ska rita kommer innehålla ett 100-tal bostadsrättslägenheter. Byggherrar är Byggidé Invest Sweden och NewCapkoncernen.

– Vallastaden är ett av landets mest innovativa projekt just nu, som jag är mycket glad och stolt över att få vara en del av. Här ges verkligen möjlighet att utmana det traditionella sättet att bygga, säger Thomas Sandell.

Hela stadsdelen kommer byggas i en resurseffektiv anda med energismarta hus, så kallade passivhus.

– Det är ett självklart sätt att bygga idag och behöver absolut inte betyda att man kompromissar med kreativiteten, snarare tvärt om, säger Thomas Sandell.

Vallastaden

  • Ligger 12 minuter från centrala Linköping och är granne med Linköpings universitet.
  • Kommer innehålla cirka 1000 bostäder. Den första etappen invigs i samband med LinköpingsBo2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vallastaden2017

Mer i ämnet