Foto: OkiDoki! Arkitekter AB

Vallastaden blir verklighet

Uppdaterad
Publicerad

Nu har detaljplanen för Linköpings nya stadsdel Vallastaden klubbats igenom.

”Äntligen har vi tagit beslut om första steget med att börja bygga samman stad och universitet – Vallastaden kan nu förverkligas”, twittrade kommunalrådet Paul Lindvall (M) efter kommunfullmäktiges sammanträde på tisdagseftermiddagen.

I planen finns bland annat upp till 1 000 lägenheter, skola, förskola, omsorgsboende, torg och park. Enligt Lindvall handlar det om ”spännande arkitektur och höga klimat- och miljöambitioner”.

Vallastaden2017

Ändringar

Den styrande borgliga alliansen, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna ställde sig bakom förslaget.

– Vi tycker det är väldigt viktigt att man bygger samman staden och universitetet, säger Kristina Edlund (S) till Östnytt.

Ändringar sedan ärendet bordlades vid förra fullmäktige är en större flexibilitet i fastighetsindelningen i delar av planområdet.

– Vid förra fullmäktige yrkade vi på bordläggning då allt för många kände att de inte hade tillräckligt med information för att fatta ett beslut. Nu när vi fått den informationen känner vi att det är dags att sätta fart om det här ska bli verklighet, säger Johan Karlsson (SD).

Inte stressa

Miljöpartiet och Vänsterpartiet yrkade däremot på återremiss av detaljplanen, vilket inte bifölls.

I ett pressmeddelande tidigare på tisdagen skriver Miljöpartiet att Vallastaden bör byggas, men att bygget inte ska stressas. Enligt partiet riskerar detta att resultera i ökade kostnader för skattebetalarna och nedprioritering av andra viktiga byggprojekt.

Samtidigt skakas bo- och samhällsexpon Bo2016 som ska hållas i området av interna stridigheter. Läs mer om det i artikeln här intill.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vallastaden2017

Mer i ämnet