Foto: OkiDoki! Arkitekter AB

Socialdemokraterna hoppar av Bo2016

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska striden om bo- och samhällsexpon Bo2016 i Linköping fortsätter.

I dag meddelade arrangörsbolaget Linköpingsexpos vice ordförande Kristina Edlund (S) att hon lämnar sin post.

Edlund menar att hon inte fått gehör för sina förslag och synpunkter.

Vallastaden2017

– Min upplevelse är också att jag undanhållits information, då jag exempelvis på sittande planeringsutskott i måndags fick reda på att bolaget behöver tillskott om 40,3 miljoner kronor, säger Edlund i en kommentar.

Socialdemokraterna har tidigare gått ut och varnat för den i deras tycke ohållbara tidsplanen för Bo2016 och krävt att den borgerliga majoriteten senarelägger mässan till 2019.

”Budgeten är balanserad”

Under tisdagseftermiddagens kommunfullmäktigesammanträde gjorde Socialdemokraterna tilläggsyrkanden om att ledning och styrning för Bo2016 ska granskas och att expot ska skjutas upp, något som inte bifölls.

Linköpingexpos ordförande Muharrem Demirok (C) tillbakavisar S-kritiken och menar att det i bolagsstyrelsen finns en bred uppslutning om att expot i allra högsta grad är genomförbart.

– Styrelsen har en bred samhällsförankring med representanter från näringslivet, universitetet och kommunen. Arbetet här har från början och framåt präglats av öppenhet. De påståenden som framförts om brister i bolagets budget är direkt felaktiga. Budgeten är balanserad och arbetet är rakt igenom finansierat, säger Demirok.

MP vill stoppa

Samtidigt kom i dag besked från Miljöpartiet i Linköping om att man tagit ställning för att inte genomföra bomässan.

”Alldeles för stora obesvarade frågetecken och oklar ekonomi med bland annat dubbelt så höga utgifter för mässutförandet gör att MP nu anser att projektet bör stoppas”, skriver partiet i ett pressmeddelande.

Miljöpartiet anser att den nya stadsdelen Vallastaden bör byggas, men menar att bygget inte ska stressas. Enligt partiet riskerar detta att resultera i ökade kostnader för skattebetalarna och nedprioritering av andra viktiga byggprojekt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vallastaden2017

Mer i ämnet