”En magnifik gåva” till Konstmuseum

Uppdaterad
Publicerad

Norrköpings Konstmuseum har fått en storslagen gåva testamenterad av galleristen och konstsamlaren Carl-Johan Bolander i Västerås.

Donationen är enligt Konstmusem den viktigaste och mest omfattande gåva som man tagit emot sedan 1970. Bolander han har donerat 180 konstverk av svenska konstnärer. Det är 60 målningar, 25 skulpturer och 95 verk på papper. Bland de namnkunniga finns Ola Billgren, Lena Cronqvist, Roj Friberg, Hertha Hillfon, Jan Håfström, Peter Tillberg och Hans Wigert.

Magnifik gåva

– Vi är både glada och stolta över denna magnifika gåva! Norrköpings Konstmuseum har en av landets viktigaste samlingar av svensk konst. Med den här donationen kompletterar vi den dynamiska perioden från 1960-talet och framåt, säger Helena Persson, Norrköpings Konstmuseum.

Nationell lyskraft

Enligt Helena Persson håller donationen en mycket hög kvalitet och flertalet konstverk har nationell lyskraft.

Carl-Johan Bolander avled den 28 februari 2016. Han valde att överlämna sin stora konstsamling i testamentarisk gåva till Norrköpings Konstmuseum då han hade goda relationer till Norrköpings Konstmuseum och uppskattade museets fokus på den modernistiska och nutida konsten.

Räknas som banbrytande

Carl-Johan Bolander drev åren 1967–1987 Galerie Belle i Västerås som snabbt etablerade sig som ett av Sveriges främsta gallerier för samtida svensk konst. Han fångade upp det nya och de unga konstnärer som idag räknas som banbrytare.

För att presentera donationen ordnar Norrköpings Konstmuseum en utställning där flertalet verk visas 1 april-3 september 2017.

Fakta om donationen

* 180 konstverk: 60 målningar, 95 verk på papper, 25 skulpturer

* Den största och viktigaste donationen sedan Mats Nordströms donation 1970

* Svenska konstnärer representerade under åren 1967 – 1987 av Carl-Johan Bolander och hans Galerie Belle i Västerås

* Några av konstnärerna som ingår i donationen: Ola Billgren, Lena Cronqvist, Öyvind

Fahlström, Roj Friberg, Jan Håfström, Karl Axel Pehrson, Peter Tillberg, Ulf

Gripenholm, Thea Ekström, Sten Eklund, Alvar Jansson och Hans Wigert

* Konsthistoriska nyckelverk från denna period, t.ex. Jonas och TV:n av Peter Tillberg och Diptyk av Ola Billgren

Källa: Norrköpings Konstmuseum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.