Deda Cristina Colonna är regissör. Foto: SVT

Kvinnor får ta plats på Vadstenas opera

Uppdaterad
Publicerad

I sommar får publiken två operor i en på Vadstena-Akademien. Och den ena har aldrig tidigare satts upp.

Nu är det sommar och dags för Vadstena-Akademiens årliga opera. I år blir det två operor i en och samma föreställning. Verken har en sak gemensamt: De skildrar kvinnoöden och vad man kallar för ”den kvinnliga galenskapen”.

Den ena operan heter ”Nina” och är en komedi från en solig italiensk trädgård. Den andra heter ”Comala” och utspelar sig i ett dimmigt och grått Skottland. Precis som i de flesta operor kretsar de båda kring en kärlekshistoria.

Helt unik opera

Comala är en tragedi som aldrig tidigare satts upp vilket gör både skådespelare och regissör lite extra nervösa inför fredagens premiär.

– Det är väldigt spännande, man känner ett stort ansvar. Det bästa man kan göra är att gå på djupet i verket och tackla det på ett sätt som gör det möjligt för en egen tolkning, säger Deda Cristina Colonna som är regissör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.