Foto: SVT

Linköpings nya simhall dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Bygget av en ny simhall i Linköping ser ut att försenas. Kommunen ska på nytt utreda var simhallen faktiskt ska ligga.

Det var i fjol som kommunfullmäktige i Linköping beslutade att bygga en ny simhall i anslutning till Tinnerbäcksbadet. Närmare en halv miljard skulle satsas på bygget, som väntades stå klart 2016.

Men nu har förutsättningarna förändrats. Det har bland annat visat sig att simhallen behöver större yta än vad man ursprungligen räknat med.

– Denna placering påverkar också i stor utsträckning möjligheten att bygga bostäder här. Det skiljer på cirka 300 bostäder, säger kommunalrådet Christian Gustavsson (M).

Placeringen vid Tinnerbäcksbadet ger högre byggkostnader och driftskostnader jämfört med andra placeringar i kommunen.

– Sedan har den gamla simhallen problem med sprickbildningar. Vi är rädda att problemet ska bli större om man bygger bredvid och vill undvika det, säger Christian Gustavsson.

Kallerstadområdet

Kommunen har nu i stället undersökt fyra alternativa placeringar omkring Kallerstadområdet, ett område som väntas utvecklas i samband med Ostlänken och ett nytt resecentrum.

Enligt de nya kostnadsberäkningarna kommer bygget kosta cirka 600 miljoner.

– Det ligger inga stora nya ambitioner bakom det, utan det blir dyrare varje år att bygga, säger Christian Gustavsson.

Som tidsplanen ser ut nu kan den nya simhallen stå färdig först år 2019.

De här sakerna du nämner borde ni väl ha känt till innan ni tog beslut att bygga. Hade ni verkligen utrett saken tillräckligt?

– I våras när vi bestämde oss för att vi behövde göra en fördjupande utredning så var det ett underkännande av den tidigare utredningen, säger Christian Gustavsson.

Vad beror det på att den underkändes?

– Jag tror att det berodde på flera saker. Men det allra viktigaste skälet var att alla parter som var inblandade inte satt runt bordet tillsammans, utan var för sig. Den här gången satt alla tillsammans och då blir det ett bättre underlag.

Under hösten ska Linköpings politiker ta ställning till om den nya simhallen ändå ska byggas vid Tinnerbäcksbadet, eller om ett nytt alternativ ska tas fram.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.