Linköpingspolitikerna vill inte bryta mot lagen

Uppdaterad
Publicerad

Kommunledningen i Vimmerby har bett Linköpingspolitikerna om hjälp att stoppa tömningen av sjön Yxern i Småland, men det skulle vara att lagbrott menar kommunalråden som samtidigt känner frustration över vad det kommunalägda bolaget Tekniska Verken ställer till med.

Vimmerbys politiska ledning har inte lyckats övertyga Tekniska Verken om att sluta tömma sjön på vatten. Och därför har man vänts sig till Linköpings politiker för att se till så att de sätter press på sitt kommunala bolag.

– Oavsett politisk färg kan vi inte frångå regelverket vi skulle begå ett miljöbrott om vi gjorde något utan att ha fått okej från berörda myndigheter, säger Nils Hillebrand Tekniska Verkens ordföranmde och kommunalråd (MP).

Vattenkraften dränerar

Däremot ifrågasätter nu andra politiker om vattenkraftverken vid Yxern ska vara i Tekniska Verkens ägo fortsättningsvis.

– Varför inte Vimmerby och Västerviks kommun som ägare, föreslår Linköpings kommunalråd Paul Lindvall (M).

Nils Hillebrand anser att länstyrelsen i Kalmar bör ändra sig. Den 18 juli beslöt man där att inte ändra rådande vattendom i Yxern. Vattennivån i Yxern är en meter lägre än normalt den här sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenkraften dränerar

Mer i ämnet