Cirka 45 personer deltog i lördagens ljusmanifestation i Visby. Foto: Anne Hallberg

Ljusmanifestation mot droger på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Ikväll arrangerar föreningen Anhöriga mot Droger en ljusmanifestation i Visby för att minnas de som fallit offer för droger på ön.

– Det är så många som går bort i droger. Vi vill uppmärksamma problemet, säger föreningens ordförande Anne Hallberg till Östnytt.

Ljusmanifestationen mot droger har genomförts på flera platser i Sverige sedan år 2003, men på Gotland arrangerades den första manifestationen i fjol, berättar Anne Hallberg.

Då samlades cirka 15 personer, men i år tror föreningen på en större uppslutning.

– Jag tror att det kommer fler i och med att det varit uppe på tapeten, säger Anne Hallberg och syftar på den senaste veckans medierapportering om överdoser på Gotland.

”Det är fruktansvärt”

Över tio personer har fått uppsöka akut sjukvård efter att ha använt drogen spice. I flera fall har tillstånden varit livshotande.

– Jag tycker att det är fruktansvärt. Det här ska inte få ske egentligen, säger Anne Hallberg.

Att det är så många fall på en gång, vad tror du att det beror på?

– Det har väl kommit in ett dåligt parti. Det kommer hålla på, som en polis sa igår, tills partiet här nere är slut. Då lugnar det förhoppningsvis ner sig.

Ensam är inte stark

Än så länge är det inga föräldrar som sökt sig till föreningen med anledning av veckans händelser, men Anne Hallberg menar att det ofta dröjer innan man som förälder inser vad det är som försigår.

– Man blundar väldigt längre för att ens barn håller på med droger. När man väl tar in det så kommer det massa skuld och skam. Så det tar ett bra tag innan man kan ta till sig det och förstå.

Vad vill du säga till berörda föräldrar?

– De kan jättegärna höra av sig till oss. Vi har erfarenhet av det själva. Ensam är inte stark, så ta hjälp.

Bättre samverkan

För att komma till rätta med drogproblematiken på Gotland efterlyser Anne Hallberg mer information och en bredare samverkan mellan olika aktörer, så som politiker, polis och sjukvård.

– Plus att man tar in anhöriga. Anhöriga vet jättemycket, för de lever i det. Man kan samarbeta ihop, säger hon.

Anhöriga mot Droger (AMD) har funnits på Gotland sedan januari 2012. Föreningen består i nuläget av ett 30-tal medlemmar.

Uppdatering: Cirka 45 personer deltog i lördagens ljusmanifestation.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.