Foto: TT/SVT

Fler fall av misstänkta spiceförgiftningar

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen hittade polis en okontaktbar man i 20-årsåldern i Visby.

Polisen misstänker att mannen var påverkad av spice. Han fördes till Visby lasarett vid lunchtid och är nu misstänkt för ringa narkotikabrott.

Några timmar senare anträffades en annan man i Visby, även han i 20-årsåldern, och där misstankar om spicebruk uppstod. Mannen ska även ha haft drogen på sig.

Spicevåg i Sverige

”En epidemi”

Som Östnytt tidigare rapporterat har det i veckan rört sig om ett 10-tal personer som sökt akut vård vid Visby lasarett efter att ha använt spice. I vissa fall har tillstånden varit livshotande.

– Det har varit som en epidemi. Det är en oroande utveckling för vi ser att det blir allt vanligare, sade överläkaren Franz Rücker vid Visby lasarett.

Det är långt ifrån enbart på Gotland som sjukvård och polis den senaste tiden larmat om hur användandet av spice kraftigt ökat och orsakat en mängd överdoser.

I Fagersta har en 22-åring avlidit, troligen efter en spiceöverdos, och i Gävle och Västerås har flera ungdomar fått intensivvård efter att ha använt drogen.

Svår att dosera

Spice är en syntetisk drog som efterliknar extra stark cannabis. Drogen blandas ut med tobak för att sedan rökas.

Innehållet varierar och det finns ett 40-tal olika kombinationer, med olika kemikalier, vilket gör att den är mycket svår att dosera.

Drogen kan köpas och användas lagligt eftersom producenterna snabbt ändrar sammansättningen om en typ blir klassad som hälsofarlig eller som narkotika.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spicevåg i Sverige

Mer i ämnet