Foto: Per Svensson Borrud/Pelles Photo

Störtade nedför stup – dog av sina skador

Uppdaterad
Publicerad

En man har avlidit efter ett fall på 25-30 meter utför ett stup mellan Kisa och Rimforsa i Östergötland, uppger räddningstjänsten.

Olyckan skedde vid Svartgölen dit ett sällskap på fyra personer tagit sig för att studera områdets fågelliv.

Mannen fördes svårt skadad med ambulans till US i Linköping, där han senare avled av sina skador.

– Det är ett långt fall, säger Staffan Waldau, insatsledare för räddningstjänsten.

Tre andra hjälptes ner

Sjöfartsverkets helikopter kallades in men behövde aldrig användas. Däremot så var både räddningstjänsten från Kisa och Rimforsa på plats för att hjälpa ned de tre kamrater som mannen hade med sig upp på branten.

– Det är jättebesvärlig terräng där, med tvära stup. I närheten av branten bör man inte vara alls och vi måste hjälpa till med att få ned de här personerna från branten, säger Staffan Waldau.

Gick för att studera häckningsplats

Den omkomne mannen, 55 år gammal, var intresserad av en speciell häckningsplats och gick i förväg, enligt polisen. När övriga kom fram såg de honom nedanför bergsklippan.

Vännerna försökte med hjärt-lungräddning, men förgäves. Mannen var död när ambulansen anlände. Förutom polis och räddningstjänst deltog även en helikopter från Sjöfartsverket i insatsen.

Räddningstjänsten fick hjälpa de övriga i det chockade sällskapet ner från berget. Polisen utgår från att det rör sig om en olycka och har inte inlett en brottsutredning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.