Foto: SVT

”Min familj drabbas också av repressalier”

Uppdaterad
Publicerad

En polis och polisforskare som i åratal kritiserat polisorganisationen för tystnads- och bestraffningskultur

vill inte längre uttala sig och kritisera polisorganisationen eftersom hans åsikter också drabbat hans familj. Fruktansvärt menar polisfacket.

Igår presenterade forskaren Malin Wieslander ”Den talande tystnaden”, en rapport om den tystnads- och bestraffningskultur som råder inom polismyndigheten i Östergötland, som SVT berättade om i går. En rapport som beställts av Robert Wallén, polisområdeschef i Östergötland.

Hot och bestraffningar

Rapporten är en svidande vidräkning med en polisorganisation som präglas av hot och bestraffningar och där poliser riskerar att omplaceras, få lönesänkningar och att bli utfrysta om man uttrycker kritik. I dag kom politiska reaktioner.

– Jag är inte jätteförvånad. Jag har inte engagerat mig i polisfrågor tidigare men finns nu politiskt tillsatt i de insynsråd som finns för polisen både nationellt och regionalt. Jag slås av att det finns en gammaldags kultur inom polisen där man oftare tittar på individ i stället för organisation. Det säger moderaten Marie Morell, som sitter i regionstyrelsen i Östergötland men som nu även ingår i polisens insynsråd både i Östergötland och nationellt.

Drabbar även familjen

SVT har i dag sökt poliser som under åren gjort sig kända för att ändå våga kritisera polisverksamheten. 

Men trots att de på sätt och vis nu fått upprättelse genom den nya rapporten, som stämmer väl överens med det de sagt i åratal, så vill de inte uttala sig framför kameran, men vi kan ändå citera dem.

– När repressalierna också drabbade min familj så är det inte värt att fortsätta, säger Stefan Holgersson polis och polisforskare som i åratal berättat om bland annat tystnad och repressaliekulturen inom polisen. Stefan Holgersson har också, tillsammans med Polisförbundet, JO-anmält polismyndigheten för att han sorterades bort när han sökte ett 20-tal chefstjänster i den nya polisorganisationen.

”Orkar inte mer”

– Jag har sagt upp mig och har bara en kort tid kvar i tjänst, jag orkar inte mera, säger en annan polis med över 40 år i tjänst.

När polisförbundets representant i dag får höra om den rädsla och uppgivenhet, som vi kan berätta om när det gäller hennes medlemskollegor, så är reaktionen nästan chockartad.

– Det är ju fruktansvärt att höra. Jag blir lika bedrövad som jag blev i går när vi tittade igenom rapporten och det är ju hemskt att det är så här. Det enda vi kan göra är ju att prata med ledningen om det här, stötta kollegor och sedan försöka göra något bra av den här rapporten, säger Kerstin Sjöberg från Polisförbundet Öst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.