”Företaget har lurat sina kunder”, säger Maria Pihlajärvi vid Norrköpings kommuns livsmedelskontroll. Foto: Arkivbilder/Produkterna på bilden har ingenting med nyheten att göra.

Norrköpingsföretag misstänks för omfattande köttfusk

Uppdaterad
Publicerad

Norrköpings kommun förbjuder ett företag att sälja livsmedel efter misstankar om fusk med reglerna som ska skydda konsumenter mot salmonella i maten.

Kommunen misstänker att företaget, Äkta Halal Mat Sverige AB, medvetet sålt helt kött som så kallad köttberedning och därmed kringgått reglerna.

– Företaget har lurat sina kunder medvetet. De ville kringgå intygen för salmonellagarantin, berättar Maria Pihlajärvi, chef vid Norrköpings kommuns livsmedelskontroll, för SVT Nyheter Öst.

Har kringgått salmonellaregler

Norrköpings kommun fick tips av Södertäljes kommun om att det inte stod rätt till med kött som kom från Äkta Halal Mat Sverige AB i Norrköping. Livsmedelskontroller av kött i en butik i Södertälje visade att köttet och innehållsförteckningen inte stämde överens. Företaget har märkt köttet som ”berett” trots att det inte var det. Kött som beretts är kött som injicerats med buljong eller marinad och för den typen av kött behöver man inte ett salmonellaintyg.

– Vi upplevde att företaget vill kringgå intygen för salmonellagaranti genom att göra så här, säger Maria Pihlajärvi.

Men enligt Khalid Boudjema som är inköpare på Äkta Halal Mat Sverige AB har de inte försökt lura sina köpare.

– Tanken har inte varit att fuska. Vi har nu själva sett en felmärkning från vår leverantör i Rumänien, säger Khalid Boudjema till SVT Nyheter Öst.

Ska återkalla allt kött

Norrköpings kommun ser mycket allvarligt på det här och har krävt att köttföretaget ska återkalla allt kött. De har dessutom förbjudit företaget att sälja kött.

– Vi har lagt ner mycket tid på det här och det är inte vanligt att sånt här händer. De flesta livsmedelsföretag är jättebra, avslutar Maria Pihlajärvi.

– Är det så att vi gjort fel så ska vi åtgärda det. Vi har förtroende för kommunen och för livsmedelsverket, säger Khalid Boudjema.

Över 30 ton kött har sålts i småbutiker på olika håll i Mellansverige sedan den 1 augusti. Livsmedelskontrollen i kommunerna samarbetar nu för att spåra köttet för att se till att det inte säljs till konsumenter.

Kommuner där köttet sålts:

Norrköping, Örebro, Västerås, Södertälje, Stockholm, Linköping, Köping, Katrineholm, Karlstad, Karlskoga, Gävle, Borås, Borlänge, Avesta och Jönköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.