Foto: SVT

Möt amerikanen som vill minska bilåkandet

Publicerad

Att minska bilåkandet i städerna, det var ett av ämnena när den årliga konferens Transportforum i dag inleddes i Linköping.

Det handlar om att plocka ner bilen från sin piedestal. Så drastiskt uttrycker han sig, Gabe Klein. Han är amerikan och har arbetat med stadsplanering i både Waskington DC och Chicago. Idag föreläste han på Transportforums första dag i Linköping.

Efter föresläsningen blev det debatt med bland annat Linköpings samhällsbyggnadsdirektör Anna Bertilsson. Hon tror inte att vi helt kan klara oss utan bilen. Istälelt räknar hon med att vi för lågn tid framöver kommer att behöva olika former av transporter i våra städer.

På Transportforum möts forskare och transportsektorns många aktörer för kunskapsutbyte och kontaktskapande. Konferensen arrangeras av VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, och hålls i Linköping varje år i januari. Transportforum arrangerades första gången 1984.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.