Nätpedofils mamma åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Mamman till den 31-årige gotlänning som misstänks för bland annat grova sexövergrepp mot barn åtalas nu för att ha försökt röja undan bevis mot sonen.

Mamman ska enligt åtalet ha grävt ner USB-minnen som innehållit barnporr i en trädgårdsrabatt och slängt flicktrosor som sonen haft hemma i deras gemensamma bostad.

USB-minnena anmälde mamman först att hon hittat, men när polisen sedan kom för att hämta dem uppgav hon att hon krossat dem och spolat ner dem i toaletten.

Efter en stund ändrade hon sig och visade polisen till en blomsterrabatt i trädgården där hon grävt ner dem.

Kastade trosorna

När polisens IT-forensiker var i bostaden för att ta hand om 31-åringens datorutrustning upptäckte de barntrosor i en byrålåda i hans sovrum. Vid en husrannsakan som gjordes senare sökte polisen efter trosorna för att beslagta dem. Då var de försvunna.

Mamman berättade då i förhör att hon kastat trosorna i soporna.

Den 65-åriga kvinnan åtalas nu för skyddande av brottsling.

Nio flickor

Åtalet mot 31-åringen från Gotland omfattar också en 51-åring från Stockholm. De åtalas på totalt 229 punkter om brott som riktats mot nio flickor som var mellan 10 och 13 år när de begicks.

Männen har enligt åtalet uppträtt som unga pojkar och sökt upp flickorna på barn- och ungdomssajter. Sedan har man flyttat över kommunikationen till bland annat Facebook och Skype, där det funnits möjligheter att använda webbkamera och skicka bilder.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.